Crowdfunding trainingsstage

Je wilt graag een trainingsstage crowdfunden. Wat een geweldig doel! Wij helpen je graag op weg met goede ideeën en zorgen dat je met alle belangrijke elementen rekening houdt. Hiervoor hebben wij het Crowdfunding werksheet ontwikkeld. Aan de hand van dit werksheet werken wij dit voorbeeld voor je uit.

Het doel van je Crowdfunding campagne is duidelijk: een scorebord. Nu is het natuurlijk van belang te bepalen hoeveel geld je nodig hebt. Wat zijn de totale kosten van realisatie? Zijn er al financiële middelen voor dit doel voorhanden? Is er sprake van subsidie? Is het misschien verstandig om het totale doel op te delen in subdoelen?

Wat is het doelbedrag?
Bij het bepalen van je doelbedrag moet je ambitieus zijn. Crowdfunding voor Clubs is een donatieplatform en je krijgt het geld ook tot je beschikking als je je doelbedrag niet (helemaal) haalt. Je hoeft je dus niet te laten beperken. Stel het volledig benodigde bedrag als doel. Hou hierbij ook rekening met de kosten voor het systeem (7,5% over het opgehaalde bedrag, of de vaste jaarlijkse licentiekosten) en de kosten voor de iDEAL-betaling. Wij raden aan om rekening te houden met een opslag van 10% voor de kosten van het platform en de iDEAL-betalingen. Wil je € 5.000, - ophalen? Stel je doel dan dus op € 5.500, -.

Wat doe je als het bedrag niet volledig wordt gehaald?
Omdat het om donaties gaat is het ook van belang om te communiceren wat je doet als je niet het gehele bedrag ophaalt, maar bijvoorbeeld maar 50%, of 75%.

Ga je dan het doel gedeeltelijk realiseren? Of stel je het project uit totdat er wel voldoende geld is? Communiceer dit op het platform bij “Sub-initiatieven”. Scoreborden zijn in diverse prijsklassen beschikbaar. Een goedkopere variant behoort dan ook tot de mogelijkheden.

Wat is de looptijd van de campagne?
Hoe lang neem je de tijd voor de campagne? Het is gebruikelijk om een termijn tussen de 30 en 90 dagen voor een campagne te kiezen. Waarom? Omdat het zorgt dat mensen eerder geld overmaken omdat het niet oneindig kan, maar ook omdat het een termijn is die organisatorisch te overzien is. Gedurende de campagne is het noodzakelijk om continu aandacht te generen voor je campagne, het doel en de voortgang. Dat doe je met communicatie en evenementen. Om dit goed te kunnen plannen moet het een overzichtelijke termijn zijn die je van tevoren vaststelt. Zorg ook dat je elke maand een grote activiteit doet. Bij een campagne van 3 maanden is dat dus 4 activiteiten. Aan het begin, twee tussendoor en één aan het eind. Houd ook rekening met de seizoenen en eventueel winter- en zomerstop.

Wie gaan er geld doneren en helpen jou zo jouw doel te bereiken? Uiteraard zijn dat de ‘logische’ mensen/partijen:
- Clubleden
- Andere teams
- Oud-leden
- Familie van teamleden
- Vrienden van teamleden
- Sponsors
- Leveranciers
- Trainers

Maar denk ook eens verder en misschien wel minder voor de hand liggend:
- Lokale bedrijven
- Buurtgenoten
- Leden van andere verenigingen
- Volstrekt onbekenden

Bij deze crowds is er geen sprake van directe relatie en zal iets anders ze over de streep moeten trekken om een bijdrage te leveren. Bijvoorbeeld een goede tegenprestatie of persoonlijk contact door een van de directe crowds of partners.

Wie gaan je helpen om je crowd te activeren en aan te zetten te doneren?
- Teamleden
- Trainers
- Begeleiders
- Bestuur
- Sponsorcommissie

Wie gaan je helpen om te communiceren?
- Communicatiecommissie
- Webmaster
- Sponsors
- (Lokale) media
- Sportbond
- Lokale drukker

Wie gaan je helpen om activiteiten te regelen?
- Sponsors
- Vereniging
- Lokale krant
- Gemeente
- Bar-/toernooicommissie

Wie kunnen tegenprestaties organiseren of beschikbaar stellen?
- Sponsors (korting bij aankopen, prijzen voor een loterij)
- Lokale bedrijven (korting bij aankopen, prijzen voor een loterij)
- Teamleden (bijvoorbeeld d.m.v. clinics of fysieke tegenprestatie (autowassen))

Tegenprestaties dienen bij crowdfunding niet alleen om mensen te overtuigen om te doneren, maar ook om mensen te verleiden meer te geven. Maak een logische opbouw van tegenprestaties en zorg dat er voor elke ‘crowd’ iets bij zit. Dat vergroot de kans op succes aanzienlijk.

TYPE CROWD TEGENPRESTATIE KLEIN TEGENPRESTATIE MIDDEN TEGENPRES-TATIE GROOT
Leden, familie van leden, vrienden, bedrijven en sponsors € 5,- een vermelding op het crowdfundingplatform

 

€ 10,- Een eigen voorpagina van de HeelErgGaaf

€ 12,50 teamfoto

€ 15,- auto wassen

 

€ 17,50 paginanummer sponsorwedstrijd boekje. Een tekst naar keuze naast het paginanummer op de website.

€ 20,- deelname aan benefietwedstrijd (max 16).

€ 25,- vermelding op het fanshirt (sublimatieshirt met alle fans op de rug).

 

€ 30,- teamfoto met handtekeningen

 

€ 35,- actiefoto van speler naar keuze

 

€ 50,- actiefoto met handtekening naar keuze.

 

 

€ 60,- een eigen fanshirt

€ 70,- vermelding op het fanshirt + eigen fanshirt

€ 75,- ¼ pagina advertentie wedstrijdboekje

€ 90,- verslagsponsor. Logo bij wedstrijdverslag van wedstrijd naar keuze.

€ 100,- adopteer een speler (logo bij speler in wedstrijdboekje)

€ 111.- supertrainer of –coach. Een speler van het eerste team een keer als supertrainer of supercoach.

€ 125,- wedstrijdshirt met handtekeningen

€ 140,- ½ pagina wedstrijdboekje

€ 150,- wedstrijdshirt en teamfoto met alle handtekeningen

€ 200.- logo op fanshirt

 


€ 225,- advertentie op de website van de vereniging voor 1 jaar.

 

€ 250,- 1/1 pagina advertentie wedstrijdboekje

 

€ 500,- advertentie op de website van de vereniging voor 3 jaar

€ 1000,- mouwsponsor voor 3 jaar (4 posities)

€ 2500,- rugsponsor voor 3 jaar (2 posities)

 

 

 

Wat moet er voor de tegenprestaties geregeld worden?
Sommige tegenprestaties, zoals de actiefoto’s en het autowassen vergen organisatie en hulp. Hier dienen de partners voor te worden ingeschakeld, zoals de fotograaf. Sommige tegenprestaties brengen kosten met zich mee (zoals de shirts). Houd hier rekening mee en kijk of deze eventueel kunnen worden gesponsord.

Direct: Website, nieuwsbrief, social media, posters, flyers, narrowcasting, gerichte e-mail/brief

Indirect: Flyer via lid, social Media, (lokale) media, sportbond, brief via promotor, nieuwsbrief via sponsor, mond-tot-mond.

Voor al deze communicatiekanalen is voorbereiding noodzakelijk. Voor de indirecte communicatiekanalen moet de tussenliggende partij geholpen worden om te communiceren. Denk hierbij aan een brief die de leden mee kunnen nemen naar ouders en familie, of een e-mail die ze door kunnen sturen en een bericht dat ze kunnen plaatsen op hun social media.

Zorg ervoor dat leden via een activiteit worden aangezet om zich voor werving in te zetten. Denk hierbij aan kaartverkoop voor het openingsfeest of het feit dat ze als deelnemer van de Grootste modeshow van [jouw plaats] (zie ‘Activiteiten’) een eigen pagina op het platform kunnen aanmaken en zichzelf kunnen laten sponsoren.

Maak je bedankje voor een donatie via social Media origineel en zorg dat het zo leuk is dat mensen het gaan liken en delen. Vraag bijvoorbeeld een reclamebureau (sponsors) om een leuk digitaal bedankje te bedenken of te ontwikkelen of gebruik de door SponsorVisie ontwikkelde HeelErgGaaf.

Zoals bij ‘Doel’ aangegeven is het van belang om elke maand een grote activiteit te organiseren. Bij een campagne van 90 dagen zijn dit er dus vier. Doelstelling van de activiteiten is:

  • Aandacht vragen voor de campagne
  • Een reden geven om geld op te halen
  • Een aanleiding geven om te doneren
  • Publiciteit creëren
  • Crowd, partners en publiek motiveren

Belangrijk is om activiteiten steeds voor andere doelgroepen te verzinnen en door verschillende partners te laten organiseren. Zo profiteer je optimaal van de breedte van de vereniging en hou je het leuk.

Zorg dat de teamleden een eigen pagina op het platform aanmaken en zichzelf zo persoonlijk kunnen laten sponsoren. Dit zorgt ook voor inzicht in wie welke bijdrage heeft geleverd.

Het is heel interessant als de activiteit ervoor zorgt dat teamleden worden aangezet om zich voor werving in te zetten. Een sponsorloop is een mooi voorbeeld.

Hierbij een aantal voorbeelden van mogelijke activiteiten.

Supertrainer of –coach
Hierbij stellen de spelers zich beschikbaar om ‘ingehuurd’ te worden door teams van de club (of van daarbuiten) om een keer te komen coachen of training te komen geven. Dit zorgt niet alleen voor inkomsten, maar ook voor binding.

Clinic
Het organiseren van een clinic is een goede activiteit om de jeugd echt iets terug te geven voor hun bijdrage.

Autowassen op de club
Laat het team op het parkeerterrein van de club auto’s wassen van bezoekers en andere leden voor een beperkte bijdrage. Bijvoorbeeld buitenkant € 10,-. Binnen- en buitenkant € 20,-.

Benefietwedstrijd
Speel een benefietwedstrijd. Laat mensen tegen je voetballen voor een kleine bijdrage en verloot de wedstrijdbal met handtekeningen van alle spelers onder de toeschouwers (als ze tenminste een lootje kopen van een euro).

Welke kosten zijn er?
Voor het platform, de activiteiten en de tegenprestaties. Neem deze mee in het doelbedrag onder 1.

Welke mogelijkheden heb je om de kosten te beperken?
Denk aan subsidie, korting door de bouwer van de tribune, sponsoring van tegenprestaties, organisatie, prijzen en activiteiten.

Welke nevenopbrengsten streef je na?
Door de aandacht die je voor je vereniging realiseert kan het zomaar zijn dat er een impuls kan worden gegeven aan de werving van nieuwe leden, maar ook aan (de werving van) nieuwe sponsors.

Zorg dus dat reguliere sponsoruitingen ook als tegenprestatie genoemd staan (let op! Indien je BTW-plichtig bent dient hier wel een factuur met BTW voor te worden verzonden, maar dit kan eenvoudig n.a.v. donatie via het platform).

Verder kunnen de activiteiten kansen zijn om nieuwe vrijwilligers binnen je vereniging te vinden. Het begint immers altijd met een eerste bijdrage. En de bijdragen, zoals de organisatie van de benefietwedstrijd, zijn eenmalig en niet al te tijdrovend.

Ook kan de crowdfundingcampagne de bekendheid en het imago van de vereniging in de omgeving vergroten en verbeteren. Het gevolg kan hierdoor ook een aanwas van nieuwe leden zijn. Een geweldig neveneffect!